Mert Ersoy:
Eurthmy Nedir?
Eurythmy sanatı ve değerli Eurythmy eğitmeni Barbara Weber ile tanışmamız
Lacivertköy de düzenlenen Waldof Eğitimleri kapsamında gerçekleşti.
Bu eğitimlerde bir Waldorf Eğitmeni olabilmek adına alınması gereken temel eğitimler ve bu eğitimlerin uygulamalarında ki inceliklerini ekip olarak görme fırsatı yakaladık.
Bu eğitimler kapsamında gördüğümüz; Şifalı Pedagoji, Anaokulu uygulamaları, Masal Anlatımı, Renklerin Dili, Çocuklarda Beslenme ve diğer önemli konu başlıkları dışında Eurythmy’nin ben de yarattığı etkileşim ve içsel titreşim çok farklı bir deneyimdi.
Sevgili eğitmenimiz Barbara’nın, sanatın icrasında ve öğretiminde ki derinlikli ve içsel anlatımı bende ayrı alan bir açtı. Bu kıymetli alanın yarattığı içsel sorularımı sizler için derleyerek sevgili Barbara ile keyifli bir röportaj yaptık ve sizlerle paylaşmak istedik.
Değerli yolculuğumuzda sanatın ve ilhamın ışığımız olması dileğiyle…
– Kendini bilme çalışmalarınızda Eurythmy ile yolunuz nasıl buluştu, sizi Eurythmy’e çeken şeyler neler oldu?
Eurythmy çalışmak için motivasyonum; Hollanda Den Haag’da okudum (öğretmenim Werner Barfod’du), ruhsal gelişim için duyduğum içimdeki güçlü arzuydu. Daha “insan” olmak istedim. Eurythmy’nin Bireyselliğimi kendimdeki İnsana yönlendirme kapasitesine sahip olduğunu hissettim.
– Eurythmy yaparken kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Performans icra ederken yaşadığınız duyguları tarif etmeniz mümkün mü?
Eurythmy’yi uygularken, fiziksel hareketi içsel ruh hareketleriyle bütünleştirerek bütüncül İnsan Varlığına bağlanma olanağına sahibiz ve bunu yaparken can, ruh ve beden arasında ahenkli bir ilişki yaratılır.
– Eurythmy’i diğer dans sahne sanatları ve disiplinlerinden ayıran temel özellikler nedir?
Eurythmy’nin özel görevi -diğer dans disiplinlerinden en önemli farkı budur- dili ve müziği görünür kılmaktır.
Eurythmy, görünür konuşma ve görünür şarkı söylemedir.
Eurythmy’de dilin ve müziğin güzelliği ve yasalarıyla çalışırız. Bu bizi iç ve dış dünyalara bağlar.
– Eurythmy de yapılan müziğe uyumlu, ritmik olarak gerçekleştirilen figür ve ortaya çıkan hareket modellerinin kaynağı neresidir?
Müzikli Eurythmy’de perde, ritim, vuruş, majör ve minör ruh halleri ve melodi ile çalışıyoruz.
Müzikal kompozisyonların yapısını hareketlerle nasıl ifade edeceğimizi öğreniyoruz.
Ayrıca ton, aralık ve gamları hareketlerle ifade etmeyi öğreniyoruz.
Farklı sesleri veya bir bestenin melodisini ve armonisini temsil ederek, müzikal ayırt etme ve yargılama için yeni kapasite geliştiriyoruz.
Bütün Varlığımızla bedenimiz, canımız ve ruhumuzda ifade ettiğimiz her şey.
– Waldorf pedegojisinde önemli bir yeri olan Eurythmy’nin; çocukların ruhsal gelişimleri üzerinde ki etkilerinden ve ilerleyen yaşlarında gözlemlenen faydalarından bahsedebilir misiz?
Bence Eurythmy’nin Pedagoji olarak amaçları çağımızda çok önemlidir –tam şu anda!
Eurythmy, Düşünme, Hissetme ve İstek kümelerini bütünleştirerek, büyüyen çocukta aktif olarak gelişim süreçlerini dengelemeyi amaçlar.
Örneğin: Geometrik formlar ve bunların geçişleri ve metamorfozları ile çalışmak, uzaysal oryantasyona ve içsel bir geometri deneyimine büyük ölçüde yardımcı olur.
Eurythmy aynı zamanda sosyal bir sanattır!
Grupla ahenkli, dinamik ve koordineli hareket ederiz.
Rudolf Steiner, 1923’te Eurythmy konulu konferansında şunları söyledi:
” Eurythmy’de beden, can ve ruh ahenkli bir şekilde birlikte çalışır, bu nedenle burada kişinin ruhla donatılmış ve ruhsallaştırılmış bir jimnastik formuyla ilgisi vardır.
Çocuk bunu hisseder. Yaptığı her hareketin sadece fiziksel bir ihtiyaca cevap olarak ortaya çıkmadığını, kollardan ve aslında tüm vücuttan akan her hareketinin bir ruh ve manevi unsurla kalıcı olduğunu hisseder. Çocuk Eurythmy’yi varlığının derinliklerine çeker.
(Ders GA 0279:1923)
Eurythmy’nin gelecekte sanatta, pedagojide ve şifada (İyileştirici Eurythmy aracılığıyla) giderek daha fazla önemli bir rol oynayacağından eminim.
Türkiye’de bu kadar yoğun çalışma günlerini birlikte geçirdiğimiz için çok mutlu ve gururluyum.
Eurythmy’nin Türk dostların ilgisiyle daha da zenginleştiğini hissediyorum.
Mert Ersoy